top of page

ESNS 2024: Mūzikas Kultūras Pārmaiņas, Attīstība un Aktualitātes Eiropā


ESNS (Eurosonic Noorderslag ir Nīderlandes festivāls un konference, kas katru gadu pulcē dažādus Eiropas māksliniekus no populārās popmūzikas līdz progresīviem jauninājumiem. Ar vairāk nekā 40,000 apmeklētājiem un 350 jauniem māksliniekiem, kā arī 4,000 profesionāļiem konferencē notiek vairāk nekā 150 paneļdiskusijas, intervijas un citi pasākumi, kuros apspriež aktuālas tēmas un mūzikas nozares sociālās pārmaiņas.



Papildus festivālam ESNS atbalsta arī māksliniekus, organizējot talantu attīstības programmu ESNS Exchange. Šogad M/Darbnīcas projektu vadītāja Emīlija Paula Andersone piedalījās jauno mūzikas profesionāļu programmā. Dienas programma ietvēra iedvesmojošu lekciju par garīgo veselību, nozīmīgs notikums bija Yuourope Festival Association un Liveurope prezentētais paneļdiskusija par koncertēšanas iespējām Eiropā, sekojoši dažādiem citiem paneļiem par digitālo stratēģiju, neatkarīgu izdevniecību spēku, mūzikas sinhronizāciju un citiem svarīgiem jautājumiem. Korina Sadki no European Music Exporters Exchange iepazīstināja ar mūzikas eksporta biroju lomu jauno mākslinieku starptautiskajā karjerā.




Nākamās dienas tika pavadītas De Oosterpoort centrā, apmeklējot vairākas paneļdiskusijas, tostarp ‘’No ieņēmumiem līdz realitātei: izpēte par 2023. gada dzīvās mūzikas nozares ekonomiku’’, ‘'Mūzikas radītāju nodrošināšana ar būtisku metadatu ieskatu un tiesību atpazīšanu’’, ‘'Austrumu frontē nemaz nav kluss’’ u.c. Turpinot tikšanās ar mūzikas profesionāļiem no Puglia Sounds, Polijas un citām valstīm, radās iespējas diskutēt par potenciāliem sadarbības projektiem un džeza mūzikas apmaiņas programmām.



Kopumā ESNS festivāls un konference bija ne tikai iespēja iepazīties ar jaunajiem Eiropas māksliniekiem, bet arī bagātīgs forums, kurā apspriest aktuālas tēmas un turpmākos attīstības virzienus mūzikas nozarē. Dažādība paneļdiskusijās un tikšanās ar mūzikas profesionāļiem no dažādām valstīm sniedza izcilu perspektīvu par Eiropas mūzikas ainavu. ESNS ne tikai atbalsta māksliniekus un jaunus talantus, bet arī sekmē nozares ilgtspējīgu attīstību, pievēršot uzmanību gan ekonomiskajiem, gan mākslinieciskajiem aspektiem. Programmas kā ESNS Exchange paplašināšana, kas iekļāva jaunus mūzikas profesionāļus, liecina par organizācijas apņemšanos veicināt jauno talantu izaugsmi un izpratni par nozares attīstību.


Emīlija Paula Andersone saka tā: "Esmu pateicīga Latvijas Mūzikas Eksporta pārstāvei Agnesei Cimuškai un visai komandai par atbalstu un iespēju piedalīties šajā notikumā. Tas bija ne tikai izglītojošs un informatīvs piedzīvojums, bet arī iespēja veidot starptautiskus kontaktus un dalīties pieredzē ar mūzikas profesionāļiem no dažādām valstīm. Ar skatu nākotnē turpināšu piedalīties un veicināt mūzikas nozares attīstību, balstoties uz iegūtajām zināšanām un kontaktiem. Paldies visiem, kuri deva ieguldījumu šajā neaizmirstamajā pieredzē!

bottom of page